Suzuki Jimny

Suzuki Jimny FJ 1998-2018 – polovnjak, iskustva, cena ,kvarovi

Read Time:4 Minute, 27 Second

Suzuki Jimny ima svoj šarm, ali bolje budite oprezni – 100 % je terenac i očigledno je zamoran na autoputu. Ovo je polovni Suzuki Jimni FJ pregled.

Suzukijeva karijera proizvodnje malog terenca u globalnoj automobilskoj industriji trajala je više od 50 godina. Prvi automobil poznat kao Suzuki Jimny debitovao je 1970. godine, ali su njegovi Jimny i Jimny II prodavani pod različitim imenima, u zavisnosti od tržišta na kojem su bili. Najstariji Jimni (1970-81) evropski kupci povezuju više sa Suzuki-jem LJ80, sledeći model (1981-98) asocira na Suzuki Samurai. Godine 1998. izašao je novi automobil sa jedinstvenim imenom, neki su ga nazvali prvim izdanjem Suzuki Jimny -a, ali to je zapravo bila treća generacija. Automobili sa oznakom FJ ostaju u ponudi proizvođača dugo, čak 20 godina. U isto vreme, bila su dva mala revolucionarna fejslifta (2005. i 2012.), sa manjim prilagođavanjima motora i pogona. Ovo poslednje je zasnovano na istim tehničkim rešenjima od početka do kraja, možda isto toliko zastarelo kao automobili s kraja 20. veka.

Snaga dolazi iz Renoovog malog 1.3 benzinskog motora (80-86 KS) ili 1.5 turbo dizel motora. Sve je upakovano u telo dugačko svega 3,8 metara, a rastojanje između dve osovine je samo 2,25 metara. Dakle, čak i mali klirens (19 cm), u kombinaciji sa skromnom širinom karoserije (oko 1,6 m) ovde čini čuda: Jimny će proći gde veći 4×4 ne može ili se zaglavio u mestu.

Polovne Suzuki Jimny (FJ) – enterijer

Suzuki Jimny

Može se rizikovati da se kaže da se Jimny više promenio iznutra nego spolja. Iako je na prvi pogled teško reći da li je automobil star 10 ili 20 godina po karoseriji, Suzuki fejslift kokpit (posle 2005.) je mnogo civilizovaniji i bolje napravljen. Pre svega, uklonjeni su klizači za kontrolu grejanja, volan je promenjen u onaj sa tradicionalnom sirenom (ne aktivira se pomoću dva mala dugmeta), uvedeni su vizuelno atraktivniji radio i instrument tabla. Lista standardne opreme je sistematski proširena, dodajući električni prozori i klima uređaj, a na nekim tržištima čak i navigacioni displej u boji. Kod modernizovanih automobila nestala je i karakteristična, dodatna poluga za uključivanje reduktora: kod kasnijih automobila aktivirala se dugmetom, baš kao i biranje pogona na prednju osovinu. U ovako pojednostavljenom kokpitu teško je prigovoriti na čitljivost i intuitivnost rada. Po pravilu, što je automobil stariji, to više počinje da škripi (ali je i dalje dobro u ovom pogledu).

Jimni je automobil koji je manji od većine gradskih automobila i veoma uzak. Efekat? Veoma tesna kabina, barem za osobe veće od 185 cm. Najviše slobode (ako se može govoriti) je u predelu glave (oko 1,7 m visine tela). Pozadi – još gore, klupa odaje utisak da je dizajnirana za udoban prevoz dece, najviše tinejdžera. Osim toga, teško je govoriti o bilo kakvom prtljažniku ako sva sedišta ostanu rasklopljena (proizvođač tada deklariše samo 85 l). Preklapanjem naslona lako ga je povećati na 620 l, ali će to biti prostor sa malim pragom. Kada parkirate Jimny, vredi zapamtiti da napravite prostor za otvaranje poklopca sa šarkama sa rezervnim točkom.

Polovne Suzuki Jimni (FJ) – motori

Na svim benzincima Jimny-ja ćemo iskusiti 1.3 atmosferski motor. Prve dve godine ugrađena je jedinica od 1298 cm³ (80 KS), zatim – blago modernizovana (1328 cm³) sa varijabilnom regulaciom ventila, zahvaljujući kojoj ima obrtni moment (do 110 Nm) i snaga blago povećanje snage na 82/84/86 KS. U 2004-2009, Suzuki je takođe nudio Renault dizel – 1.5 DDiS (ili dCi) koji razvija 65 ili 86 KS. Reč je o dizel motoru koji je pojednostavljen u konstrukciji (bez plivajućeg zamajca i DPF-a, koristeći turbo punjač sa fiksnom geometrijom lopatice), ali dolazi iz serije koja pravi mnogo problema u francuskim automobilima. Zbog zanemarljive popularnosti Jimnija, izveštaji o 1,5 DDiS kvarovima su mnogo ređi. Sve verzije su bile uparene sa 5-stepenim manuelnim menjačem, a 1.3 opcioni sa 4-stepenim „automatikom”. Kao kuriozitet, vredi dodati da je Jimny pogon na zadnje točkove (1,3 / 80 KS) planiran za odabrana tržišta.

Polovan Suzuki Jimny (FJ) – stopa kvarova, uobičajene greške

Jimny -jevi motori nemaju komplikovanu opremu, ali nisu svi potpuno besprekorni. Turbodizelaši u mnogim Renoima su izazvali probleme sa okretanjem ležajeva i kvarovima na injektorima: moguće je da će se pojaviti i na Suzukiju. Svi oni mogu imati problema sa curi ulje na različitim mestima. Zbog vrste upotrebe, Džimi se najbrže odriče kvačila i menjača (sinhronizatori; usled učestalog „ljuljanja“ off-road brzinama). Ponekad je sistem koji uključuje prednju osovinu neispravan, curi ulje iz pogona ili se glavčine točkova istroše. Korozija ostaje najveća zavera Suzukijevog terenca. Na sreću, neki vlasnici su razmišljali o dodatnoj zaštiti šasije, pa će automobili biti korišćeni dugo vremena. Električni kvarovi su ograničeni na nefunkcionisanje centralnog zaključavanja i mehanizma brisača.

Rezime polovni Suzuki Jimni (FJ)

Zategnut, bučan, letargičan, troši gorivo, mrzi brzu vožnju po asfaltu, a pored toga i puteve – ovako se Jimny može ukratko opisati. Sve ovo postaje manje važno kada se upari sa njegovim terenskim veštinama sa veštinama njegovih mnogo većih rivala. Zato Jimny ima stalnu grupu (npr. šumari, lovci) koji pri kupovini dobijaju visoku pouzdanost i garanciju da će stići gde god žele.


Suzuki Jimny cena polovnjaka – pregled polovnjakaHappy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Vw Beetle Previous post Volkswagen Beetle – Servisni intervali, motorno ulje
BMW 5 F10 Next post BMW 5 F10 /F11 2010 – 2017 – iskustva, česti problemi, kvarovi